Savetovanje i testiranje

Testiranje je jedini način da osoba bude sigurna da li ima HIV.

Testiranje na HIV je brzo, lako, bezbolno, poverljivo i besplatno. Testirajte se na HIV redovno, kako biste znali svoj HIV status i na taj način vodili računa o vašem zdravlju, i zdravlju vašeg partnera.

Znati svoj HIV status predstavlja važan deo brige o sopstvenom zdravlju i doprinosi bezbednom seksu. Ukoliko je rezultat testa potvrđeno pozitivan, onda znamo da je neophodno da počnemo se uzimanjem antiretroviralne terapije, koja doprinosi tome da ostanemo zdravi i smanjimo rizik od toga da HIV prenesemo drugim osobama. Ukoliko je rezultat testa negativan, onda u tome možemo videti motivaciju da se i u budućnosti štitimo tokom seksa, kako bismo zadržali negativan HIV status.

Takođe, bitno je redovno se testirati i na druge seksualno prenosive infekcije, pogotovo iz razloga što određene seksualno prenosive infekcije, ukoliko ih imamo, mogu da povećaju verovatnoću dobijanja, odnosno prenošenja HIV-a.

Kada treba da se testirate na HIV?

Preporuka je da se sve seksualno aktivne osobe barem jednom godišnje testiraju na HIV, a posebno je važno testirati se ako:

  • Ako ste imali nezaštićeni seksualni odnos (analni, vaginalni, oralni)
  • Ako ste imali, ili imate, neku drugu polno prenosivu infekciju
  • Ako sa drugim osobama delite igle i drugi pribor za injektiranje droge

Čak i ukoliko mislite da su male šanse da imate HIV, najbrži način da se rešite zabrinutosti je da se testirate.

Uvek je bolje znati

Testiranje je jedini način da saznate da li imate HIV. Razumljivo je ukoliko ste zabrinuti zbog rizika koji predstavlja HIV, i zato jedino test na HIV može pomoći u otklanjanju dilema i neizvesnosti koje sobom nosi nepoznavanje svog HIV statusa.

Ljudi često odustaju od testiranja jer su zabrinuti kakav će biti rezultat njihovog testa. Međutim, kontrolu i brigu o svom zdravlju možemo imati jedino onda kada znamo svoj HIV status.

Ukoliko je rezultat testa negativan, osoba ima priliku da se dodatno informiše o načinima kako da takav svoj status i sačuva, a u slučaju pozitivnog rezultata testa na HIV, osoba postaje svesna da treba da započne terapiju i da na taj način može sačuvati svoje zdravlje u budućnosti.

Brzo je i lako

Testiranje na HIV je brzo, lako i besplatno. Ujedno, ono je i jedini način da saznamo svoj HIV status.

Imajte u vidu da to što je rezultat vašeg testa na HIV negativan ujedno ne znači da je i status vaših seksualnih partnera takođe negativan. Rezultati testa se odnose samo na osobe koje su se testu i podvrgle. Zato je potrebno da ohrabrite svakog svog partnera da se i sam testira na HIV, ako postoje nedoumice u pogledu njihovog HIV statusa, i ukoliko žele da ga saznaju.

Asocijacija DUGA sprovodi besplatno, dobrovoljno i  poverljivo savetovanje i testiranje  na HIV i sifilis, hepatitis B i C

  • Testiranje se radi brzim testovima, a rezultat se izdaje u roku od 20 minuta.
  • Krv se vadi iz prsta
  • Bez zdravstvene knjižice ili nekog drugog  dokumenta
  • Anonimno je i radi se pod šifrom.

Za informacije o mestu i vremenu testiranja kontaktirajte nas putem email-a: testiranje@asocijacijaduga.org.rs , telefona: 064 2529181 i 066 5794890, ili nas pratite na Instagram i Facebook stranici, gde redovno objavljujemo informacije o našim aktivnostima.

Zakažite testiranje