Prevencija

Na koje načine mogu da se zaštitim od HIV infekcije tokom seksualnog odnosa?

Kondomi

Kondomi su najefikasnija zaštita u prevenciji HIV infekcije i drugih polno prenosifih infekcija.    

Mogu se koristiti tokom vaginalnog, analnog kao i tokom oralnog seksa. Tokom analnog seksualnog odnosa, uz kondom je važno koristiti i lubrikant, ali je neophodno da lubrikant bude na bazi vode (kreme, mleka i ulja za telo mogu da oštete kondom i može doći do njegovog pucanja)

Preekspoziciona profilaksa (PrEP)

PrEP je jedan od vidova prevencije za osobe koje su HIV negativne, ali su u visokom riziku od inficiranja HIV-om (osobe koje ne koriste kondom, koje  imaju veliki broj seksualnih partnera, ili osobe koje imaju HIV + partnera)  

Kada se uzima svakodnevno, PrEP je visoko efikasan u prevenciji HIV-a. Studije su pokazale da redovno i pravilno korišćenje PrEP-a smanjuje rizik za dobijanje HIV-a seksualnim putem za preko 95%, dok je efikasnost PrEP-a mnogo manja ukoliko se ne uzima redovno.

S obzirom da PrEP štiti samo od HIV-a, upotreba kondoma je i dalje važna zbog zaštite od drugih polno prenosivih infekcija (sifilis, gonoreja, hepatits B i C, itd.)

PrEP je u Srbiji moguće kupiti, ali ga nije moguće dobiti bez recepta.

Pre  uzimanja  PrEP-a je neophodno testirati se na HIV (jako je važno da ste HIV negativni pre uzimanja PrEP-a) , kao i na druge polno prenosive infekcije.

Takođe je poželjno uraditi određene analize pre uzimanja PrEP-a, kako bi se proverilo stanje bubrega i kostiju.

Ako razmišljate o uzimanju PrEP-a, preporuka je da se obratite lekarima na Infektivnoj klinici (odeljenje za HIV) kako biste dobili sve neophodne informacije, prošli sva preporučena testiranja, i dobili recept uz koji je moguće kupiti PrEP.

Antiretrovirusna terapija (ART)

Antiretrovirusna terapija (ART) smanjuje količinu HIV virusa u krvi i samim tim rizik da se HIV prenese drugpj osobi.

Ljudi koji žive sa HIV-om, a na terapiji su, i imaju nedetektibilan nivo virusa u krvi, ne mogu da prenesu HIV drugpj osobi seksualnim putem.

Međutim, nisu sve osobe na terapiji nedetektibilne, pa je zato  potrebno redovno praćenje nivoa HIV virusa u krvi (uglavnom na 6 meseci), kako bi se sa sigurnošću znalo da li je osoba nedetektibilna (i da ostaje nedetektibilna).

Lubrikanti

Lubrikanti čine seksualni odnos sigurnijim tako što smanjuju rizik od povreda vagine ili anusa koje mogu nastati usled trenja ili suvoće kože, odnosno sluzokože. Takođe, smanjuju rizik od pucanja kondoma.

Lubrikanti su posebno važni tokom analnog seksualnog odnosa, jer je anus osetljiviji i podložniji povredama, a njegova sluzokoža se ne podmazuje prirodnim putem sama od sebe.

Uvek koristite lubrikante na bazi vode, zato što lubrikanti na bazi ulja (mleka za telo, kreme, bebi ulja, itd.) mogu da oštete kondom, pa može doći do njegovog pucanja.

Postekspoziciona profilaksa (PEP)

PEP je antiretrovirusna terapija koja se daje nakon što je osoba bila izložena HIV virusu. Ukoliko je došlo do akcidenta (ubod inficiranom iglom ili pucanje kondoma tokom seksualnog odnosa sa osobom koja je HIV pozitivna i sl.) PEP može sprečiti da dođe do infekcije HIV-om, ali isključivo ukoliko se njeno uzimanje započne u roku od 24h, a najkasnije 72h. Najčešče se uzima 4 nedelje, a prepisuju je doktori na Infektivnoj klinici (odeljenje za HIV).