Načini prenosa

Postoji mnogo mitova u vezi sa načinima prenosa HIV-a sa jedne osobe na drugu, ali samo je nekoliko načina koji mogu dovesti do infekcije. Takođe, postoji više stvari koje možete da uradite kako biste smanjili šansu da dođe do infekcije.

HIV se sa jedne na drugu osobu jedino može preneti putem sledećih telesnih tečnosti:

 •  Krv
 • Sperma (uključujući i presemenu tečnost)
 • Vaginalna tečnost
 • Analna sluz
 • Majčino mleko

Do prenosa HIV infekcije može doći ukoliko neka od navedenih telesnih tečnosti osobe koja ima HIV dospe u krvotok druge osobe, na sledeće načine:

 • Nezaštićenim seksom (uključujući seksualna pomagala)

Na koji način se HIV može preneti seksualnim putem?

HIV se seksualnim putem može prenti spermom, vaginalnim sekretom, krvlju i analnom sluzi. Tokom nezaštićenog seksualnog odnosa, navedene telesne tečnosti jednog seksualnog partnera mogu preći u telo drugog partnera. Do ovog prenosa može doći putem sluzokože penisa, vagine ili rektuma, kao i preko rana ili upala u usnoj duplji ili grlu.

HIV se jedino može dobiti od osobe koja živi sa HIV-om i ima merljiv nivo virusa u krvi (uglavnom su to osobe koje nisu na terapiji).

Da li su neki seksualni odnosi rizičniji?

Analni seks i HIV 

Analni seksualni odnos nosi najveći rizik za inficiranje HIV-om, zato što je sluzokoža anusa osetljivija od sluzokože vagine. To znači da mnogo lakše dolazi do oštećenja tkiva prilikom seksa, što stvara lakši način da HIV uđe u krvotok putem neke od telesnih tečnosti. Receptivni analni seksualni odnos (pasivna uloga) nosi veći rizik za dobijanje HIV-a od insertivnog (aktivna uloga) analnog seksualnog odnosa.

Vaginalni seks i HIV

I muškarac i žena mogu dobiti HIV putem vaginalnog seksualnog odnosa, s tim što je rizik veći da muškarac inficira ženu, nego obrnuto. Rizik za dobijanje ili prenošenje HIV-a tokom vaginalnog odnosa se povećava tokom menstruacije.

Oralni seks i HIV

Rizik za dobijanje HIV-a tokom nezaštićenog oralnog seksualnog odnosa je prilično nizak. Rizik postoji ukoliko osoba koja pruža oralni seks ima rane u ustima, upalu i krvarenje desni, ili ukoliko osoba koju oralno zadovoljavaju ima neku ranu u predelu genitalija.

Seks igračke, fingering, fisting i HIV

Seks igračke, kao što je npr. Dildo, dolaze u direktan kontakt sa rektalnim i vaginalnim tečnostima i sluzokožom. Ovo znači da je deljenjem seks igračaka bez zaštite moguće preneti HIV. 

Ne postoji direktan rizik za HIV praktikovanjem fingeringa ili fistinga (osim ako nemate otvorene rane na ruci ili prstima)

Drugi faktori

Veći broj seksualnih partnera, kao i seksualno prenosive infekcije povećavaju rizik od HIV infekcije, ukoliko se ne koristi zaštita (kondom i/ili PrEP)

 • Deljenjem pribora za injektiranje

Deljenje igala, špriceva i drugog pribora za injektiranje droga sa osobom koja živi sa HIV-om.

 • Sa majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja

Majka koja je inficirana  HIV-om može preneti virus na bebu tokom trudnoće, porođaja, ili preko njenog mleka tokom dojenja.

Preporuka je da se sve žene koje su u drugom stanju testiraju na HIV, jer u slučaju da je rezultat pozitivan, uzimanje antiretrovirusne  terapije značajno smanjuje rizik da se HIV prenese sa majke na dete.

 • Preko krvi tokom transfuzije ili transplatacije organa

Prenošenje HIV-a preko transfuzije krvi ili krvnih derivata je veoma retko, jer se i krv, kao i tkiva i organi za transplantaciju uzimaju samo od osoba koje nisu inficirane HIV-om.

U našoj zemlji od 1987. godine zakonski je regulisana kontrola svih produkata krvi, tkiva i organa na HIV.

Iako se krv i dobrovoljnih davalaca testira na prisustvo infektivnih bolesti uključujući i HIV, do prenosa bi moglo da dođe ako bi osoba koja daje krv bila u takozvanom “periodu prozora”. To je uglavnom period od 6 do 8 nedelja nakon infekcije,  tokom kojeg testovi koji se koriste ne mogu da otkriju antitela na HIV.  Zbog ovoga je bitno naglasiti da transfuzija nije mesto za  proveravanje HIV statusa i da ako osoba smatra da je bila u riziku da dobije HIV, sačeka da prođe period prozora (od 6 do 8 nedelja nakon rizika) i nakon toga se testira na HIV u  nekom od mesta za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje.

Kako se HIV ne može dobiti:

 • Dodirivanjem nekoga ko ima HIV
 • HIV se jedino može preneti preko određenih telesnih tečnosti (sperma, krv, vaginalna tečnost, analna sluz), tako da nije moguće dobiti HIV ukoliko dodirujete nekoga, grlite ga, ljubite ili se rukujete.
 • Putem znoja, suza, urina ili izmeta osobe koja živi sa HIV-om
 • HIV se ne može preneti preko znoja, suza, urina ili izmeta osobe koja živi sa HIV-om
 • Uzajamnom masturbacijom
 • Kašljanjem, kijanjem ili pljuvačkom
 • Deljenjem hrane, pića ili pribora za jelo
 • Preko insekata ili životinja
 • Korišćenjem zajedničkog toaleta, bazena ili saune
 • Ako osoba  ima nedetektibilan (nemerljiv) nivo virusa u krvi

Ako je potvrđeno da neko ko živi sa HIV-om ima nedetektibilan nivo virusa u krvi (to znači da je terapija efikasna i da je uspela da smanji količinu virusa u krvi na tako nizak nivo da ga nije moguće detektovati u krvi putem testova) rizik za prenos virusa ne postoji.