Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a


„ Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a ” (« International AIDS Candlelight Memorial »), kojim koordinira globalna mreža osoba koje žive sa HIV-om [@GNPplus na facebook-u), je jedna od najstarijih i najvećih kampanja opšte mobilizacije za obraćanje pažnje javnosti na HIV u svetu. Iniciran 1983. godine, Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a se održava svake godine treće nedelje u maju i predvodi ga koalicija oko 1.200 društvenih organizacija u 115 zemalja.

Francuski institut u Beogradu ugostiće u nedelju, 20. maja od 16 do 19 časova udruženja Asocijacija DUGA I UNIJA PLHIV koje će organizovati aktivnosti u cilju privlačenja pažnje i informisanja o AIDS-u, kroz “Žive knjige” , kao i savetovanje i besplatno i anonimno testiranje. Biće organizovana debata na temu “Živeti sa AIDS-om” i biće prikazani dokumentarni filmovi.

Zainteresovane osobe će imati priliku da se informišu o HIV / AIDS-u u prostorijama Francuskog instituta, a biće organizovano i savetovanje i brzi skrining testovi, sa rezultatima u roku od 30 minuta.

“Žive knjige” omogućiće posetiocima da direktno komuniciraju o životnim pričama ljudi koji žive sa HIV / AIDS-om, time smanjujući stereotipe i predrasude koji diskriminišu ljude koji žive sa HIV / AIDS-om.

U 20 časova u Beogradu, svi će se okupiti na Akademskom platou kako bi upalili sveće i organizovali puštanje balona u znak sećanja na ljude preminule od AIDS-a.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *