Nejednakost. AIDS. Pandemija. – DA STAVIMO TAČKU.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar obeležavamo konferencijom “Nejednakost. AIDS. Pandemija. – DA STAVIMO TAČKU”.

Osnovni cilj konferencije je nastavak međusektorskih razgovora o održivosti HIV servisa za ključne populacije u Srbiji, kako sa predstavnicima udruženja građana i predstavnicima gradova koji su potpisali Parisku deklaraciju, tako i sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja i Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”.

U okviru kampanje ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv side, javila se hitna potreba da se suzbiju nejednakosti koje pokreću AIDS i pandemije širom sveta. Bez hrabre akcije protiv nejednakosti, svet rizikuje da propusti ciljeve za okončanje side do 2030. godine, kao i produženu pandemiju COVID-19 i rastuću socijalnu i ekonomsku krizu. Ekonomske, socijalne, kulturne i pravne nejednakosti moraju se hitno okončati ako želimo da zaustavimo AIDS do 2030. godine u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv side podseća sve aktere da globalne nejednakosti utiču na sve nas, bez obzira ko smo i odakle smo. Ovog Svetskog dana borbe protiv side zahtevamo akciju za okončanje nejednakosti i okončanje side i svih drugih pandemija koje opstaju i razvijaju se na nejednakostima.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *