Šabac, grad po meri mladih

ASOCIJACIJA DUGA I GLAS PODRINjA realizuju projekat ” Šabac, grad po meri mladih” u cilju jačanja demokratske prakse, vladavine prava i ljudskih prava u Šapcu, kroz unapređenje položaja mladih, aktivizma mladih i njihovo uključivanje u proces donošenja odluka

Ukoliko imaš od 17 do 27 godina pozivamo te da nam se priključiš u realizaciji projekta Šabac- grad po meri mladih. Projekat se realizuje od septembra 2022. do maja 2023. godine, na teritoriji našeg grada sa ciljem da se i tvoj glas čuje, da se osnažiš i aktivno učestvuješ u donošenju važnih odluka za život tvoje generacije, ali ujedno i svih tvojih sugrađana. Projekat se realizuje u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj”, uz podršku Kraljevine Švedske.
Gde smo sada?
Rezultati različitih istraživanja su nam pokazali da mladi ne znaju na koje sve načine mogu da se uključe u društveni život zajednice i procese donošenja odluka. Čini se da među vašom generacijom dominira uverenje da su donosioci odluka, mediji i organizacije civilnog društva deo nekog drugog sveta vama stranog i dalekog. Sa druge strane, ista ta istraživanja su nam pokazala da mladi nemaju dovoljno znanja i veština potrebnih za buduće lidere, odnosno osobe koje će u budućnosti voditi zajednicu. U tradicionalne medije ne verujete, jer smatrate da tu za vas mesta nema, društveni život u gradu vam nije interesantan… Ali, znaš šta? Sve nevedeno može da se menja!
Učestvuj u promeni. Prijavi se, bud lider!
Šta planiramo?
Jačanje demokratske prakse, vladavine prava i ljudskih prava u Šapcu, kroz unapređenje položaja mladih, aktivizma mladih i njihovo uključivanje u proces donošenja odluka, je naša krajnja destinacija. Tokom zajedničkog putovanja ka njoj imaćemo pet stanica/setova aktivnosti: Akademiju za omladinske lidere, javne debate, javno zagovaranje, medijsku kampanju i proizvodnju medijskog sadržaja.
Akademiju za omladinske lidere pohađaće 20 mladih ljudi od 17 do 27 godina. Obuka će trajati 6 meseci i obezbeđena je podrška mentora i trenera. Da bi postao jedan od lidera proćićeš kroz treninge za pisanje i implementacija projekata, strateško planiranje, radioničarskog i trenerskog rada, javnog zagovaranja i nastupa i saradnje sa medijima. Dobićeš sve uslove za rast i jačanje ličnih kapaciteta i znanja iz određenih oblasti.
Kako da se uključiš?
Da bi bio jedan od polaznika potrebno je prvo da si navedene živne dobi (17-27 godina), da poštuješ ljudska prava i čoveka u celini, da si tolerantan bez izuzetka, da se zalažeš za rodnu ravnopravnost, dostojanstvo, humanost, empatiju. Da si harizmatičan, odgovoran, socijalno inteligentan, konstruktivan, komunikativan. Da imaš veliku želju za novim saznanjima i iskustvima. Da želiš da nastaviš da živiš u svom gradu i aktivno učestvuješ u njegovom javnom životu.
Pošalji motivaciono pismo do 15. oktobra na asocijacijaduga@mts.rs i uveriš nas da si baš ti ta osoba koju tražimo.

Gde želimo da stignemo?

Realizacijom Akademije za omladinske lidere i javne debate očekujemo da će doći do povećanja informisanosti i unapređenja vašeg aktivizma u rešavanju izazova na putu demokratskog razvoja Šapca i Srbije. To bi dovelo do povećanja učešća tebe i tvojih generacijskih istomišljenika u procesima donošenja odluka i inovativnosti u skladu sa vremenom u kojem živimo. Kroz proces javnog zagovaranja, biće povećano interesovanje i aktivizam mladih u oblasti demokratizacije, vladavine prava i ljudskih prava, kao i veće angažovanje u donošenju odluka. Kroz medijsku kampanju i proizvodnju medijskih sadržaja kreiranog od strane medija i mladih lidera, zajedno podstičemo društveni dijalog između OCD za mlade, ostalih zainteresovanih strana u zajednici i javnih vlasti o temama od važnosti za tu zajednicu, a naročito mlade.

Koliko su mladi Šapca zadovoljni

24% kulturnim manifestacijama

16% obrazovanjem

15,6% sportskim sadržajem

8% mestima za izlazak

5,7% organizacijom rada

4,2% izgledom grada

2,7% stipendijama, humanošću i sportskim terenima

2,3% mogućnošću rekreacije i takmičenjima

1,9% politikom

17,7% volonterizmom, gradskim bazenom, aktivnostima za mlade, slobodom govora

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *