BEZBEDONOSNA KULTURA U SVETU MLADIH

Uz podršku OSCE Mission to Serbia i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja uspešno završavamo Projekat „Bezbednosna kultura u svetu mladih“.
Namera nam je bila da povećamo bezbednost srednjoškolaca. Tokom trajanja projekta, edukovali smo 40 mladih iz 10 srednjih škola u Srbiji, kao i 20 njihovih profesora i 20 stručnih saradnika.
Program edukacija za nastavno i stručno osoblje škola na temu primene koncepta bezbednosne kulture, predat je nadležnoj državnoj instituciji na akreditaciju.
U toku projekta edukovani su vršnjački edukatori koji su realizovali 40 radionica na kojima je učestvovalo preko 500 njihov vršnjak.
Tokom rada na projektu uočili smo da koncept bezbednosne kulture nije dovoljno prepoznat u sistemu obrazovanja i vaspitanja kao preventivan model rada u zaštiti dece i mladih, a što se može promeniti kroz ove edukacije, što su i pokazali treninzi za vršnjačke edukatore.
Na neophodnost prepoznavanja koncepta bezbednosne kulture u sistemu obrazovanja, ukazuju i izjava učenica i učenika sa treninga za vršnjačke edukatore, da se u školi bezbedno osećaju samo u prisustvu profesora, svako drugo mesto u školi, za njih je nebezbedno.

Teme koje su sami odabrali i za koje smatraju da su relevantne za mlade su:

  • mentalno zdravlje,
  • bezbednost u školi,
  • bezbednost prilikom noćnih izlazaka,
  • prevencija HIV-a i polno prenosivih infekcija, odnosno zdravstvena bezbednost,
  • ekonomska bezbednost i
  • bezbednost na društvenim mrežama.

Asocijacija DUGA sa svojim saradnicima nastavlja da radi na povećanju bezbednosti osetljivih društvenih populacija i promociji koncepta bezbednosne kulture, kao preventivnog modela.
Verujemo u jednake mogućnosti za sve pojedince, naročito na jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti te bezbednom okruženju za sve nas, a posebno mlade ljude. Nastavljamo da promovišemo duh pomaganja, ljubavi prema drugom čoveku.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *