Ukinuto zastarevanje seksualnih delikata nad decom u Srbiji

U SRBIJI, sickness SEKSUALNI DELIKTI NAD DECOM VISE NE ZASTAREVAJU!

 

Danasnjim glasanjem u Parlamentu Republike Srbije USVOJENA JE INICIJATIVA INCEST TRAUMA CENTRA – BEOGRAD DA SEKSUALNA TRAUMA I BOL KOD DETETA NE MOGU ZASTARITI.

OVIM JE ZAKONODAVAC POSTAO SAVEZNIK U OPORAVKU DETETA KOJE JE PREZIVELO SEKSUALNO NASILJE. Zakonski je omoguceno da se seksualni delikt krivicno procesuira kada osoba koja je prezivela seksualno zlostavljanje u detinjstvu poseduje psihicku snagu i drustvenu moc za sto ravnopravnije ucesce u krivicnom postupku.

Inicijativu Incest Trauma Centra – Beograd je prepoznao Skupstinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Zenska parlamentarna mreza, Skupstinski Odbor za prava deteta, poslanicke grupe u Skupstini RS i Vlada RS, sto je rezultovalo usvajanjem nase Inicijative (redosled dat prema koracima zvanicne procedure skupstinskog procesa).

Pored Velike Britanije, ovim SRBIJA POSTAJE DRUGA ZEMLJA U EVROPI U KOJOJ SE PREPOZNAJE DA SEKSUALNA TRAUMA KOD DETETA NEMA ROK TRAJANJA, da ostavlja dugotrajne efekte tokom zivota I DA ZAHTEVA ZAKONSKU MOGUCNOST KRIVICNOG POSTUPKA U TRENUTKU KADA SE OSOBA KOJA JE PREZIVELA SEKSUALNU TRAUMU OSECA SPOSOBNOM DA UCESTVUJE U POSTUPKU.

Izmenom dosadasnje regulative da seksualni delikt ucinjen prema detetu zastareva sest godina nakon poslednjeg incidenta seksualnog zlostavljanja (nakon cega pocinilac vise ne moze odgovarati za delo), ZAKONODAVAC JE ISTOVREMENO UVECAO MOGUCNOST DA POCINILAC BUDE SANKCIONISAN TIME STO TOKOM CITAVOG ZIVOTA MOZE BITI IZVEDEN PRED SUD ZA KRIVICNO DELO UCINJENO PREMA DETETU.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *