Međugeneracijska saradnja – Značaj imunizacije za sve generacije

Panel debata Asocijacije Duga

Globalna Pandemija izazvana virusom Covid 19 nakon tri godine polako jenjava, svet se vraća normalnim tokovima, ali pitanje imunizacije ostaje ključno u vremenima koja dolaze. Vakcina ostaje moćno oružje i saveznik u borbi protiv virusa, zaraznih bolesti i potencijalnih epidemija.

Iako su joj medicinski radnici i nsauka dodelili epitet “izum veka” brojne dezinformacije, nedoumice pratile su vakcinu protiv Covid 19. Od pristizanja prvog kontingenta u Srbiju u decembru 2020. godine nije protekao dan bez preispitivanja kvaliteta, bezbednosti, delotvornosti vakcine.

Kako bi otklonili neke od nedoumica vezanih za imunizaciju i novu bivalentnu vakcinu polaznici Akademije za omladinske lidere u okviru projekta „Šabac grad po meri mladih“, organizovali su panel debatu za najstarije sugrađanke i sugrađane.

Iako su se starije Šapčanke i Šapčani iskazali kao revnosniji u domenu imunizacije, najviše iz straha od nepoznatog virusa, nova saznanja o vakcinama bila su podsticaj da se odazovu susretu i podele svoja iskustva.

-Veoma lepo od mladih ljudi što su se setili da organizuju ovako nešto. Značilo nam je da čujemo savete doktorke Jasmine Stanković. Vakcinisala sam se, ali nisam znala za novu vakcinu – izjavila je Šapčanka.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac dr Jasmina Stanković pojasnila je razliku između bivalentne vakcine i one do sada aplikovane.

-Bivalentna vakcina je napravljena upotrebom tehnologije informacione RNK i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA1 omikron soj. Primenjuje se kao buster doza kod osoba starijih od 12 godina koje su ranije primile samo primarnu seriju (dve doze vakcine) ili jednu ili 2 buster doze vakcine protiv COVID-19. Bivalentna vakcina se daje nakon najmanje tri meseca od poslednje primljene doze vakcine protiv COVID-19 ili kod potpuno vakcinisanih osoba koje su preležale COVID-19 oboljenje. Može se primeniti kao buster doza kod svih osoba bez obzira na to koju vrstu vakcine su primile prethodno. Primena bivalentne vakcine kao buster doze se naročito preporučuje kod osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa komorbiditetima, korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica i zaposlenih u zdravstvenim ustanovima. Treba da budemo oprezni, virus nije nestao, još uvek je prisutan- rekla je dr Stanković.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije Duga i panelista Slaviša Kovač izneo je podatke o istraživanju o mladima i vakcinaciji protiv COVID-a 19 koje je sprovedeno na uzorku od oko 1200 mladih, od strane Kancelarije za mlade Grada Beograda i Faktor Plus organizacije, gde je svega 15% bilo vakcinisano (približno 180 mladih).

-Kao glavni razlog za vakcinaciju mladi navode želju da zaštite svoje najbliže, najranjivije, bake, deke, roditelje i članove porodice, a zatim i želju za sprečavanjem težih posledica, odnosno da bi se lakše izborili sa samim virusom. Oni koji se nisu vakcinisali kao razlog najpre su istakli nepoznat sastav vakcine i briga zbog efekata vakcine, zabrinutost da li će moći da imaju potomstvo i drugo. Svakako, Covid nije iščezao i moramo biti odgovorni prema svom i zdravlju svojih najbližih – istakao je Slaviša Kovač.

Ono sto je zajedničko svim generacijama, bez obzira na godine je razlog vakcinacije, a to je strah za svoje i zdravlje bliskih ljudi.

Psiholog Marko Petrović i učesnik projekta „Šabac, grad po meri mladih“ veruje da su susreti mladih i starijih značajni, jer “ruše” barijere. Ustaljene predrasude o nerazumevanju generacija.

-Vidimo da bez obzira koliko imate godina, imamo slične strahove i osećanja. Mislim da je dobro da više razgovaramo o različitim temama. Možda bi neki naredni susret  moga da bude o iskustvima tokom pandemije, periodu izlovanosti i posledicama fizičke i socijalne distanciranosti.

U narednom periodu učesnice i učesnice porojekta, organizovaće još tri panel debate  o važnim temama za mlade i lokalnu zajednicu. Cilj je da se mladi aktivnije uključe u društvene procese, osnaže, kako bi postali donosioci odluka i aktivne građanke i građani društva.

Tekst je nastao u okviru projekta “Mladi i mediji za demokratski razvoj” koji Asocijacija Duga realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja autora izneta u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *