ŠTA JE I KAKO PRIMENITI KONCEPT BEZBEDNOSNA KULTURA?

BEZBEDNOSNA KULTURA podrazumeva bezbednosnu aktivnost koja izražava spremnost da delujemo i ponašamo se u skladu sa stečenim znanjima i veštinama, kao i u skladu sa prihvaćenim vrednosnim stavovima.

Ogleda se u prepoznavanju opasnosti, reagovanju na njih, izbegavanjem, otklanjanjem opasnosti ili upućivanjem na one subjekte koji će profesionalno reagovati i sačuvati ugrožene vrednosti. Bezbednosna kultura predstavlja skup usvojenih stavova, znanja, veština i pravila iz oblasti bezbednosti, ispoljenih kao ponašanje i proces, o potrebi, načinima i sredstvima zaštite ličnih, društvenih i međunarodnih vrednosti od svih izvora, oblika i nosilaca ugrožavanja, bez obzira na mesto ili vreme njihovog ispoljavanja.

U saradnji sa Komorom socijalne zaštite, Visokom školom socijalnog rada i Centrom za socijalni rad u Novom Sadu, održali smo 3 akreditovane obuke na temu „Primene koncepta bezbednosne kulture u sistemu socijalne zaštite“. Obuke smo akreditovali uz finansijsku podršku Misije OEBS u Srbiji.

Obuku sprovodi autor Aleksandar Prica – Predsednik Asocijacije DUGA. Osnovni cilj je da povećamo stručnost radnika i radnica u sistemu socijalne zaštite kako bi povećali bezbednost samih korisnika usluga, ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite.

Naš priručnik možete pogledati OVDE.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *